Oliver

Tronic RivaldoTronic Rivaldo, kutsumanimeltään Oliver, kuuluu juhannuksena 2002 syntyneeseen Tronicin sisarussarjaan. Oliver oli pentueen kookkain nallekarhumainen karvapallero, jonka kasvattaja Pirjo valitsi pennuista parhaiten omistaja-Sarin laumaan sopivaksi. Viisas valinta, kiitos Pirjo!

Oliver asuu emäntänsä Sarin ja pikkuveljensä Casperin (Tronic Carael, synt. 24.1.2006) kanssa vanhassa puutalossa Vantaan Pakkalassa. Iso talo tuntuu vieläkin vähän tyhjältä, kun Yhdysvalloista asti Sarin kaverina kulkenut miltei 10,5-vuotiaaksi elänyt rescue-bordercollie Cody menehtyi syöpään helmikuussa 2007. Muutaman viikon parasta kaverian etsiskeltyään Oliver ja Casper tottuivat vihdoin siihen, että lauma on kolmihenkinen. Sari pitää yhä edelleen pomon paikkaa, kun taas Casper haastaa ajoittain lempeää ja rauhallista Oliveria kakkospaikasta. Koska kumpikaan ei edes yritä haastaa toista kovin ottein, on Sarin ollut mahdotonta sanoa, ottiko Codyn jättämän kakkospaikan Oliver vai Casper. Sillä ei liene merkitystäkään, sillä yhteiselo sujuu mainiosti.

Kasvattajansa Pirjon mielestä Oliver näyttää paljon isältään, Ronilta. Merkittävin ero isän ja pojan välillä on kuitenkin se, että Oliver on ns. tricolour; mustan ja valkoisen lisäksi Oliverin turkissa on ruskeaa. Kolmivärisyyden, superpaksun turkin ja keskivertoa suuremman kokonsa vuoksi bordercollieita tuntemattomat erehtyvät välillä luulemaan Oliveria aussiksi. Omistajaansa Saria Oliverin ulkonäössä viehättävät erityisesti tämän kiltti ja ystävällinen ilme sekä vetoava katse. Oliverin veikeään ilmeeseen oman lisänsä tuovat myös korvat, joista toinen on pirteästi pystyssä ja toinen lempeästi lurpallaan. Mutta kuten Päivi Nietosvaara Koiramme-lehden artikkelissa sanoi, korvien asennolla ei ole mitään väliä, kunhan koira on toimintakykyinen. Ja sitä Oliver toden totta on.

Oliverin pääharrastus on tällä hetkellä raunioetsintä. Maalimiesten löytäminen ja ilmaisut onnistuvat jo erinomaisesti. Ja jotta voisimme osallistua ensimmäisiin rauniokokeisiin kesällä 2007, pitäisi vielä tottelevaisuus- ja ketteryysosuudet viilata kuntoon. BH-koe tuli onneksi suoritetuksi hyväksytysti kesällä 2006. Suunnitteilla on myös treenailla hakua kevään 2007 aikana.

Raunioiden lisäksi Oliver on kokeillut agilityä, mitä hän Sarin kanssa harrasti yhden syksyn verran. Kokematon ohjaaja ei vielä tuolloin osannut käsitellä 1-vuotiaan Oliverin energiaa ja huimaa innostusta. Tämä johti siihen, että esteet selvitettyään Oliver otti muutaman sadan metrin lisäpyrähdyksiä pitkin kenttää. Se harrastus jäi tottelevaisuuskoulutuksen puuttuessa silloin siihen

Kun Pirjo järjesti kasvateilleen mahdollisuuden kokeilla paimentamista, olivat Oliver ja kumppanit innokkaina muiden mukana. Oliverilla oli kuin olikin paimennusviettiä, minkä johdosta oikea paikka lampaiden takana sekä puolikuun muotoinen edes-takaisin juoksentelu sujui heti ensi yrittämällä. Päivi Nietosvaaran johdolla tutustuminen paimennukseen oli käsittämättömän hieno kokemus, mitä olisi mukava päästä kokeilemaan toisenkin kerran! Suosittelen kaikille!

Oliver on rautahermo, joka ei hermostu eikä ärise missään tilanteessa. Oliver on luottavainen ja lempeä sekä hurjan itsenäinen ja itsevarma työskentelijä. Pentuajan riehumisten jäätyä taakse Oliver on osoittanut helposti koulutettavaksi, rohkeaksi mutta pehmeäkäytöksiseksi, kiltiksi ja miellyttämishaluiseksi koiraksi, joka on rakastaa lunta, mökin metsissä juoksemista, pihalla Casperin kanssa riehumista ja aivan erityisesti pieniä lapsia.

Oliver on mukavalla tavalla utelias ja ikuinen optimisti: hän uskoo kaikesta ja kaikista ensisijaisesti vain hyvää, ja osallistuu kaikkiin uusiin kokemuksiin muun perheen mukana innokkaasti. Näin perhe on yhdessä voinut osallistua vuosittain mm. Porin jazzeille, matkustaa lappiin laskettelulomille yöjunalla tai autolla, jne. Oliver on siis kaiken muun mukavan lisäksi helppo ja hyväkäytöksinen matkakaveri. Kotona Oliver toimii kuin ihmisen mieli; toivottavasti osa Oliverin opeista tarttuu pikkuveljeen Casperiin, jolla on vielä koulutus vähän kesken.


Katso myös:

Koiranetissä

© Kennel Tronic 2012