Tesla

Tronic Sunshine TeslaTesla eli ”Tronic Sunshine Tesla” tottelee sujuvasti myös nimiä Tepsu, Tessi ja Tessu. Itseasiassa lähes kaikki t-kirjaimella alkavat nimet tuntuvat kelpaavan, etenkin jos ruokaa on tarjolla. Tesla on magneettisuuden mittayksikkö (tiedoksi niille, joilla on fysiikan tunneilla ollut ikkunapaikka). Ja magneettinen tämä koira tosiaan onkin luonteeltaan ja pyörittää pikkuvarpaansa ympärille helposti kaikki tapaamansa ihmiset. Tesla on ihmisiä kohtaan erittäin avoin ja luottavainen. Muita koiria kohtaan Tesla on hiukan varautunut, mutta reipastuu nopeasti alkujäykkyydestä päästyään. Riidan aiheen ilmetessä ei siskonsa tapaan anna kuitenkaan senttiäkään periksi. Tesla on luonteeltaan vilkas, hieman terävä, taistelutahtoinen ja hieman pehmeä. Kaikin puolin siis helposti koulutettava ja motivoitava koira, joka oppii nopeasti ja tästä syystä ohjaajalla saisi olla silmät selässäkin.

Teslan harrastuksiin kuuluvat haku, jälki, tottis ja agility. Hakua ja jälkeä Teslan kanssa harjoitellaan tähtäimenä sekä pk-kokeet että pelastuskoirakokeet. Teslan kanssa toimimmekin aktivisesti Pohjois-Karjalan Pelastuskoirissa ja tärkeimpänä tavoitteena on Teslan kouluttaminen hälytysryhmä tasolle. Hakukoirana Tesla on ehkä omimmalla alueellaan avoimen luonteensa ja hyvän liikkeensä ansiosta. Tesla onkin saanut harjoituksissa liikanimen ”apina”, koska koira tuntuu kiipeävän vaikka puuhun, mikäli maalimiehen löytäminen sitä vaatii. Tesla ilmaisee maalimiehet kiintorullalla ja ”norsi” onkin vaikuttanut varsin sopivalta ilmaisutavalta tälle hyvin liikkuvalle koiralle. Haukkukin koiralta tuntuu tosin irtoavan välillä lähes häiriöksi saakka. Jälkikoirana Teslan vilkkaus on hieman häirinnyt harjoituksia ja vauhtia jäljellä onkin usein liikaa. Mutta toivotaan, että tässä ikä ja kokemus tekevät tehtävänsä. Agilityä harrastamme lähinnä talvilajina (aika yllättävää näillä leveysasteilla). Agility-radalla Tesla on nopea ja reagoi vartalo-ohjaukseen voimakkaasti. Tesla on hyvin innokas agilitykoira ja koiran rauhoittaminen toimintakykyiseksi onkin ollut haaste numero yksi.

Siviilissä Teslan tärkeimpiä puuhia ovat halkojen ja pallojen kantaminen niille ihmisille, jotka ovat niitä joskus tajunneet heittää, tontin vartioiminen luvattomien pallon heittäjien varalta sekä talvisin lumitöiden työnjohtotehtävät. Sisätiloissa Tesla on rauhallinen ja hyvin tottelevainen kotikoira. Kaikin puolin Teslan kanssa on ilo elää ja harrastaa. Erinomainen koti- ja harrastuskoiran yhdistelmä!


Katso myös:

Koiranetissä

© Kennel Tronic 2012